2003. október 11.
   Kossuth terem, NYC, Manhattan

   Sir Mark Aurel Stein Világjáró Klub

   Fotók: Győrffy Gabriella

KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR NYOMÁBAN
NYUGAT-TIBET ÖSVÉNYEIN

Dr. Kubassek János diavetítéses élménybeszámolója a székelyek által szentként tisztelt világvándor utazásait és munkásságát idézte fel a bölcső-helytől, a háromszéki Csoma-kőröstől a sírig, az indiai Dardzsilingig

  2003/10/11/ Korosi Csoma Sandor nyomaban 01
Dr. Kubassek János

 

"A tibetológi atyjaként emlegetett Kőrösi Csoma Sándor munkásságának legfontosabb helyszíneit, Zangla és Phouktal távoli kolostorait gyalogszerrel kerestem fel a Nyugati-Himalája könyörtelen sziklabirodalmában."

Az alábbi fotók Dr. Kubassek János diafelvételei alapján készültek


 

A lebilincselően érdekes, tudományos és szórakoztató, humorban is gazdag előadásban Mezopotámia, Perzsia, Afganisztán, Pandzsáb, Kasmír, Ladak, Zanszkár és Bengália tájai keltek életre Kőrösi Csoma Sándor útját követve.


Kőrösi Csoma Sándor cellája a Zangla gompa második emeletén, a balkontól balra látható ablak mögött van

 


Eredeti források, korabeli levelek, cikkek, grafikák,
saját fényképfelvételek tették hitelessé az előadást

"Széchenyi István, aki nagyon nagyra becsülte őt, ezt a kis képet őrizte az asztalán. S mondta azt, hogy 'Hazám nagyjai és gazdagjai, vegyetek példát egy szegény árva fiún és tettekkel ne olcsó fitogtatással mutassátok meg a hovatartozásotokat' - Ezek a szavak a mai napig is aktuálisak lehetnek...

A világ minden tájáról ide zarándokló magyarok emléktáblái láthatók Kőrösi Csoma Sándor síremlékénél.
"...valaki a halálán túl is milyen eleven mozgósító er
ővé válhat, ha valami olyan ügyet szolgál amiben mások is egy kicsit ráismerhetnek önmagukra. Mert ha valakit a sors messzire vet is a szülőföldjétől, attól még ahhoz lehet hűséges és tehet érte.
Mert
ő is úgy végrendelkezett, hogy a megmaradt  aranyforintjai, amiket a Bengáli Ázsiai Társaságtól kapott, azok jussanak vissza a Bethlen kollégiumba és legyenek ösztöndíjnak a kiinduló alapjai Székelyudvarhelyen, Kézdivásárhelyen és Csomakőrösön, hogy a tehetséges szegény székely fiatalok kapjanak támogatást ezáltal, hogy tanulhassanak és tehessenek a saját hazájukért."


Sárközy Péter konzul, Kováts Krisztina klubvezető és Dr. Kubassek János

Hit Counter