2006. május 3. - Passaic, NJ

EGY NAP A PASSAICI PICI MACISOK

és a

SZENT ISTVÁN MAGYAR ISKOLA ÉLETÉBEN

Fotók: Győrffy Gbriella és Kerkay László

Még több fotó a gyerekekről >>>

3 év alattiak szülőkkel közös Pici Maci csoportja:
Hirs Annamária vezető

Óvoda és iskola:

ELSŐ CSOPORT

3 - 4 éves óvodások csoportja:
Óvó nénik: Kovács Hajnalka és Greiner Csilla

Hood Mónika táncra tanítja a gyerekeket

4 - 6 éves óvodások csoportja:
Óvó néni és bácsi: Bányai Bíbor és Marshall Tamás

MÁSODIK CSOPORT

Iskolások ABC csoportja

HARMADIK CSOPORT:
Piros Rita osztályfőnök

NEGYEDIK CSOPORT:
Balkóné Schachinger Ildikó osztályfőnök

ÖTÖDIK CSOPORT:
Kerkay Emese osztályfőnök

Együtt a 4. és 5. csoport:

Énekóra:
Kerkay Emese karvezető


30 éves a passaici Szent István Magyar Iskola

A Szt. István Egyházközség a Magyar Református Egházközséggel karöltve 1976 őszén újjá szervezte az azóta folyamatosan működő hétvégi magyar iksolát "A Két Testvéregyház Magyar Iskolája" néven átlag 50 tanulóval. Az anyagi alapot a katolikus egyház nyújtotta, a helységet a református egyház. A tanítás minden szombaton 9-1-ig folyik azóta is. A tanulók egyharmada lakik Passaic körzetében. A többséget távolabb eső helyekről hozzák be a szülők.

Az iskola 1983 végén átköltözött a Szent István Egyházközség iskolájának tantermeibe. Mivel ettől kezdve a katolikus egyház volt az egyedüli fenntartó, felvette a "Szent István Magyar Iskola" nevet. 

A lelkiismeretes magyar nevelő munka azóta is folyik a magyarul beszélő gyermekek részére, akiket három éves koruktól kezdve vesznek fel. A tanulók koruknak és tudásuknak megfelelően átlagosan hat csoportban tanulnak. A tanrend magyar beszéd, írás, olvasás, fogalmazás, nyelvtan, történelem, irodalom, föld- és néprajz, ének. Évekig tanítottak kézügyességet, lányoknak hímzést. Az alsó osztályokban 1986-tól néptáncot tanított Kerkay Hajnalka (1968-1995) és Béla. Ez tanító és időhiány miatt 1995-ben abbamaradt. 2001-ben dr. Magyar Ildikó és Papp Andrea újra beindították. Amikor az óvodások és a nagyobbak színeznek, a minták a magyar díszítő világból valók.

1985 óta minden évben rajzpályázatot hirdet meg az iskola kötelező témával. Kiadott már több füzetet: "Helyek történetek", "Mit gondolok a magyar nyelvről" (diákok véleménye), "Karácsonyi versek", "Az én világom" (diákok saját meséi), "Magyar találmányok, magyar feltalálók" I és II, (két nyelven), "Magyarok vagyunk mi is" - olvasókönyv, Abóczkyné Rózsahegyi Marika kutyatörténetei. Minden év végén - 1979 óta - "Emléklappal" számolnak be az évi munkájukról.

Az iskola ápolja hagyományainkat és a magyar haza iránti szeretetet. Hangsúlyt fektet a nemzeti ünnepeken való részvételre. A nagy magyar történelmi évfordulókról külön is megemlékezik. Minden évben bensőséges karácsonyi műsorral és évvégén két órás évzáró ünnepéllyel mutatja be mit tanultak az év folyamán és hogy megérdemelje a magyarság bizalmát és támogatását. Az iskola aggódva ügyel és igyekszik eleget tenni Mindszenty József hercegprímás úr figyelmeztetésének:

"Ne haljon el nyelveteken a magyar szó!"

Kerkay Emese igazgató

Még több fotó a gyerekekről >>>


Kapcsolódó oldalak:

Passaic gimagine fotóriportok