2005. október 24. - New York-i Magyar Ház, NYC

A New York Polgári Kör szervezésében,
a Széchenyi István Társaság, a Külföldi Magyar Cserkész Szövetség,
az Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társaság és
a Magyar Ház támogatásával

"UTAZÁS EGY SZERZETESSEL"

című dokumentumfilm bemutatása és találkozó

BÖJTE CSABA
erdélyi ferences rendi szerzetessel,
a dévai gyermekotthonok megalapítójával

Fotók: Kerkay László


Böjte Csaba erdélyi ferences rendi szerzetes, a dévai gyermekotthonok megalapítója és Szilvai Lívia, a szervezet külkapcsolatokkal foglalkozó munkatársa, a Magyarok Világszövetsége USA Országos Tanácsának meghívására 2005. október 14-e és November 4-e között járta be az Egyesült Államok és Kanada magyarok lakta városait: Cleveland, Detroit, Sarasota, New York, Chicago, Los Angeles, Toronto, Montreal és Ottawa. Csaba testvér útjának célja megismertetni tevékenységüket és adományokat gyűjteni a gyermekotthonok ill. a Csángóföldre tervezett magyar iskola számára.

Szilvai Lívia

Böjte Csaba ezidáig tíz otthont hozott létre Erdélyben, a mindenki által elhagyott és nehéz sorsú magyar gyermekek számára. Az alábbi idézet a Dévai Szent Ferenc Alapítvány honlapjáról való, ahol részletesen tájékozódhatnak Böjte Csaba testvér áldásos, gyermekmentő tevékenységéről és támogatásának lehetőségeiről:

"Erdélyben, mai határainktól alig 160 kilométerre, ahol kiégett, ablaktalan, ajtótlan salétromos panelházakban gyermekek tengetik az éhhalál szélén életüket, néhány év alatt egy kis édenkert született. A 'csoda' 1992-ben kezdődött, amikor a dévai utcákon éhesen és piszkosan kóborló árva gyermekek feltartott kézzel kéregető kántálására valaki egy öleléssel válaszolt. Böjte Csaba ferences szerzetes és az árva gyerekek az elhagyott, romos dévai kolostor lakatjait leverték, és lépésről lépésre új otthont teremtettek maguknak. Ahogy a szükség dagasztotta az itt élő gyermekek számát, úgy lett a szomszédos panelházakból nevelőcsaládok otthona, óvoda, a kolostorból iskola…"

2005. október 24-én a New York-i Magyar Házban került bemutatásra az Utazás egy szerzetessel című dokumentumfilm. A vetítést követően Böjte Csaba kérdésekre válaszolt az ő magával ragadó, humorban bővelkedő és mérhetetlen szeretet sugárzó módján.

Csaba testvért hallgatva a reménytelenségből kivezető út, a segíteni akarás és képesség mindennapi csodája érint meg bennünket.


BÖJTE CSABA

Bihary Lászlóval, a Széchenyi István Társaság elnökével

...és a Hagyaték Őrzői Egyesület tagjaival