2010. február 4. - New York-i Magyar Ház
Hungarian House,
213 East 82nd Street, New York, NY 10028-2701

A.F.H.L.E. Hungarian House és Trans Art Area közös szervezésében

HÁY JÁNOS: A BOGYÓSGYÜMÖLCSKERTÉSZ FIA
történetek és dalok

ELŐADÓ ÉS RENDEZŐ: RÁTÓTI ZOLTÁN

Fotók: Érdy Lily és  Győrffy Gabriella

RÁTÓTI ZOLTÁN


"Na most van ez bogyósgyümölcskertész. Ennek a bogyósgyümölcskertésznek van ez a fia. Na most ez a fiú elmegy a gimibe Pestre. Aztán lesz egy rockzenekara, az Originál Láger, meg kirúgja egy lány Bécsben, mert ez a fiú külföldön már nem olyan nagy szám, mint Magyarországon.

Na most ilyenekről szól ez az est. És lehet rajta nevetni, még az ember könnye is kicsordul tőle. Vagy azért, mert sírni kell."  Budapesti Kamaraszínház

"Rátóti nem csak mondja a szövegeket, hanem mintha beszélgetnénk. Van egy csávó, épp mondjuk lent a színpadon, de az körülbelül olyan, mintha egy kocsmában, egy baráti társaságban, az utcán vállunkat átfogva mesélne nekünk az életéről. Néha megfogja a gitárját, mint a házibulikban az ügyeletes hangulatmesterek, és énekel: Bleriot Budapesten, Háztartási vers stb. Ő maga zenésítette meg az elhangzó Háy-verseket (Rátótitól mindez nem idegen, nemrég "Neil Young Sétány" néven együttest alapított Huzella Péterrel és Tóth Istvánnal).

De ez az est mégsem Rátótié, hanem Háyé. A bogyósgyümölcs-kertész fiáé. A szövegekről nem tisztem most írni, azt olvastam róluk, "kis remekek". Valahogy így, van bennük minden, amitől teljes a világ. Az előadás pedig jó. Ilyet nem szokásom állítani. Főleg, hogy borsódzik a hátam a műfajtól, nem hiszek a csodákban, és rettegek a szavalatoktól. De mit tegyek? Háy János remek írásaiból született egy jó előadás, lehet szívből sírni és nevetni."
Nagy Gabriella: A bogyósgyümölcskertész fia. Rátóti Zoltán önálló estje Háy János novelláibólAz előadást beszélgetés követte az íróval, Háy Jánossal, és az
előadó-rendezővel Rátóti Zoltánnal. Moderátor:
Kaszás Eszter

Háy János, Kaszás Eszter és Rátóti Zoltán


Az előadás CD-jét, Háy János műveit és sok más könyvet lehetett vásárolni:
10 Thousand Steps A Hungarian Bookstore, Zsédely Tímea és Mikky


Kapcsolódó oldalak:

Háy János és Rátóti Zoltán a gimagine-n:
An evening with Hungarian playwright: JÁNOS HÁY (2005.11.18.)

Neil Young Sétány zenekar (2007.06.16.)

New York-i Magyar Ház

New York-i Magyar Ház - gimagine fotóriportok