2005. november 5. - New York-i Magyar Ház, NYC

MAGYAR TÁJÉKOZTATÓ

HUNGARIAN SYNOPSIS

Fotó: Bartos Gyula  Szöveg: Niemetz Ágnes

Péter Taryan, Esq.; George Maiman, CPA;
Michael Fürst, Esq. és Michael Varga, MBA


Magyar fórum

George Maiman, magyar körökben is jól ismert könyvelő nemrégiben magyar szakmai találkozót szervezett a New York-i Magyar Házban. Rajta kívül az előadók között foglalt helyet Michael Fürst és Péter Taryan magyar ügyvédek, továbbá Michael Varga banki szakértő.

Gyula Krausz, ingatlannal és tőzsdével foglalkozó magyarországi üzletember megnyitó szavai után az említett négy szakember kiselőadásokat tartott magyar nyelven, speciális területekről.

Michael Fürst ingatlannal rendelkezők biztosításáról beszélt, arról, hogy milyen nagy jelentősége van a jól megkötött saját felelősség-biztosításnak. Ügyvédi praxisában sokszor fordulnak hozzá orvosi műhibákkal kapcsolatos ügyekkel is.

Michael Varga, a banki világ szakértője szólt a jelzálogról, a kölcsönökről, a hitelképesség megállapításának banki folyamatáról. Elmondta, hogy a zöldkártyával nem rendelkezők is kaphatnak kölcsönt, ha megfelelnek néhány szigorú feltételnek.

George Maiman a cégalapításról beszélt általában, az LLC-ról (Limited Liability Company) és az LLP-ról (Limited Liability Partnership), továbbá arról, hogy a korlátolt felelősség milyen védelmet biztosíthat. A könyvelési és egyéb üzleti ügyekben nemzetközileg is jártas szakember (CPA – Certified Public Accountant) tájékoztatta a hallgatóságot a New York-i kisügyek bíróságáról (Small Claims Court), ahová, mint a neve is mutatja, kisebb jogi sérelmeinkkel, anyagi követeléseinkkel fordulhatunk. Elmondta, hogy a kis ügyek bíróságához nem szükséges ügyvéd, a kereset benyújtása egyszerű és csak néhány dollár a jogkereseti díj. Érdekes és sokakat érintő nagy témakör volt az egészségbiztosítás, ami nélkül csaknem életveszélyes az amerikai élet; és a társadalom-biztosítás, ami nélkül pedig, nos, megkeseredett lehet az itteni élet.

A Magyar Házat zsúfolásig megtöltő érdeklődők – több mint százötvenen jelentek meg e szakértői összejövetelen – leginkább a bevándorlásra, itt-tartózkodásra vonatkozó kérdéseikre vártak választ. Így aztán nem csoda, hogy Péter Taryan ügyvéd volt a legelfoglaltabb a rázúduló kérdések tömkelegének a megválaszolásával. Szó volt a
H-vízumról (vendégmunkás), ami felsőfokú diplomával rendelkezőkre vonatkozik (pl. kutatóorvos); a munka alapján való letelepedésről (amit helytelenül "szponzorálásnak" is neveznek az itteni amerika-magyar köznyelvben); az "időamnesztiáról", ami a lejárt fehérkártyákkal kapcsolatos. Sok kérdést kapott házassággal és álházassággal kapcsolatban, ami mintegy menedék lehet az Amerikában való maradáshoz. Taryan ügyvéd óva intett mindenkit az álházasságoktól, és egyáltalán az emigrációs hivatalok kérelmeivel való visszaélésektől. Meggyőződése, hogy a félrevezetések, nem valós dolgok beírása a beadványokra előbb-utóbb kiderül, és kitoloncoláshoz vezethet.

George Maiman köszönetet mondott azoknak az ügyfeleinek, akik támogatásukkal lehetővé tették az összejövetelt, így többek között László Gubiczának, a New York-i magyar hentesnek, aki a fairfield-i "Hungarian Gulash" tulajdonosa is; Gyula és Melinda Bartosnak, a
"Blue Danube" könyvesbolt tulajdonosainak és a Panorama magazint kiadó "Mixmedia, Inc."-nek.

A párját ritkító összejövetelen sok további, magyar körökben jól ismert szakember is megjelent; a jelentősége azonban inkább abban rejlett ennek a találkozónak, hogy olyan emberek jelentek meg nagy számban, akiknek égető szükségük van szaktanácsadásra, a régen itt élő magyarok ismeretére, nyelvtudására, értő támogatására és segítőkészségére.

Niemetz Ágnes