2005. március 24. - New York-i Magyar Ház, NYC

A New York-i Magyar Ház és a Fészek Klub szervezésében

DR. MOROVÁN ZSOLT
A Magyar Köztársaság konzulja előadása

Fotók: Győrffy Gabriella     Szöveg: Niemetz Ágnes

Dr. Morován Zsolt


Az előadás előtt a közönségnek egy szép meglepetésben volt része. Három fiatal, Magyarországról érkezett versmondó mutatkozott be és adott elő egy-egy gyöngyszemet a magyar szerelmes versek kincsestárából. Ketten a Magyar Versmondók Egyesülete által rendezett Nemzetközi Kaleidoszkóp VersFesztivál győztesei. A Fesztivál fődíját, a New York-i vendégszereplést Hajdú Anett és Kiss Bálint kapta, velük tartott Lutter Imre, az Egyesület kreatív alelnöke. Előző este nagy sikerű előadást tartottak a NY-i Fészek Klubban.

Kiss Bálint

Nagy László:
Ki viszi át a szerelmet

Hajdú Anett

Farkas Árpád:
Dúdoló

Lutter Imre

Örkény István:
Csupa közhely


Dr. Morován Zsolt, aki 2004 augusztusában foglalta el konzuli állását New Yorkban, történész diplomát szerzett a Eötvös Lóránt Tudomány Egyetemen és jogász diplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Több feladatkört is ellátott néhány évig a magyarországi külügy-minisztériumba mint kül- és biztonságpolitikai tanácsadó, majd a visegrádi együttműködés és a magyar-szlovák kapcsolatok koordinátora.

Előadásában arra ösztönözte a megjelenteket, hogy magyarországi jogi és egyéb kapcsolódó kérdéseikkel keressék fel a konzulátust, hogy az segítségükre lehessen. Legrészletesebben a magyar állampolgárság megszerzéséről, a mostanság "legdivatosabb" konzuli témáról beszélt. Az európai uniós csatlakozás következtében ugyanis rendkívül megnőtt az érdeklődés Magyarország és az egész térség iránt. Elmondta, hogy a shengen-i térségbe való belépéskor – amire várhatóan 2007-ben vagy 2008-ban kerül sor – a magyar útlevél ugyanolyan teljes és szabad jogokat biztosít majd Európai Unió-szerte, mint a német, a francia, vagy éppen az osztrák.

Az állampolgárság megszerzéséhez, illetve "újraélesztéséhez" (például az ötvenhatos disszidens amerikai állampolgárok esetében) egy nyilatokozatot kell kitölteni, ami beszerezhető a külképviseleteken, illetve letölthető az internetről (www.huembwas.org). Ezen kívül nyilvántartásba kell vetetni Magyarországon az anyakönyvben bekövetkezett változásokat. Természetesen az angol nyelvű dokumentumokról a konzulátus pecsétjével ellátott hiteles magyar fordítást kell készíteni. Miután Magyarországon bejegyezték azokat az anyakönyvi változásokat, amelyek azóta következtek be, amióta az illető elhagyta az országot, és megkapta a magyar állampolgárságot, igényelhet útlevelet; csak magyar állampolgárnak jár magyar útlevél.

A konzul, kérdésekre válaszolva kiemelte, hogy a törvény (és nem ember) dönti el, ki jogosult magyar állampolgárságra. "A jogosultságot Budapesten a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalban vizsgálják meg, ahová a kérelmeket továbbítjuk" - hangsúlyozta dr. Morován Zsolt.

Mire jó a magyar állampolgárság és a vele járó útlevél? Nos, sokkal többre, mint 20 éve. Lehet vele szabadon utazni, biztonságot nyújthat, ingatlant lehet egyszerűen vásárolni, megkönnyíti a befektetési és üzleti tevékenységet Európa-szerte, és egy kétoldalú egyezmény értelmében semmilyen formában nem érinti vagy veszélyezteti a meglevő amerikai állampolgárságot.

Elérhetőségi adatok:
Consulate General of the Republic of Hungary
223 East 52nd Street
New York, NY 10022
Telefon: 212-752-0669
E-mail: titkarsag@humisny.org
Web: www.kum.hu/newyork

Niemetz Ágnes

A bevezető előadást követően Dr. Morován Zsolt kérdésekre válaszolt