2004. április 18. - New York-i Magyar Ház, NYC

A New York-i Széchenyi István Társaság és az
Amerikai Magyarok Kongresszusi Kapcsolatainak Központja
szervezésében és a New York Polgári Kör társszervezésében
 
SZELMENC, A KETTÉVÁGOTT FALU

A találkozó vendégei:

Illár József, Kisszelmenc polgármestere (Ukrajna)
Tóth Lajos, Nagyszelmenc polgármestere (Szlovákia)
Zelei Miklós, "A kettézárt falu" cimű könyv írója (Budapest)
Nagy Sándor, a kongresszusi magyar lobbi vezetője (Washington)

az amerikai Képviselőház Emberjogi Frakciója 2004. április 21-i
meghallgatására érkeztek az Egyesült Államokba

Fotók: Győrffy Gabriella

A New York-i magyarokkal való találkozó vendégei:
Nagy Sándor, Zelei Miklós, Illár József és Tóth Lajos

Nagy Sándor, az Amerikai Magyarok Kongresszusi Kapcsolatainak Központja (CHACR) washingtoni magyar lobbiszervezet vezetője.

Kezdeményezésére az 1944-ben kettészakított, részben Ukrajnához részben Szlovákiához tartozó, magyarok lakta Szelmenc ügye 2004. április 21-én az amerikai kongresszus emberjogi frakciója elé került meghallgatásra.

Zelei Miklós író Kettézárt falu c. könyvében adott tanúságot a családokat, szomszédokat elválasztó, sorsokat megpecsételő, képtelennek tűnő, ám a szelmenciek számára mindennapos körülményekről. Könyvének jelentős szerepe volt abban, hogy a világ és az amerikai kongresszus figyelmét sikerült a szelmenciek embertelen helyzetére irányítani. Zelei Miklós szakértőként vesz részt a kongresszusi meghallgatáson.

Illár József, Kisszelmenc polgármestere és...

...Tóth Lajos, Nagyszelmenc polgármestere beszámoltak élet-körülményeikről, a kettészakítottság évtizedeiről és az amerikai kongresszusi meghallgatással kapcsolatos reményeikről, mely elősegíteni látszik céljuk elérését, egy határátkelő megnyitását és az átjárás megkönnyítését.

Jelenleg ha valaki át akar menni az utca másik oldalán fekvő ikerfaluba, vízumkényszer és több száz kilométeres utazás nehezíti, esetenként teszi lehetetlenné vállalkozását.

Bemutatásra került a Szelmencről készített megdöbbentő és elgondolkodtató dokumentumfilm egy részlete, melyet a vendégek, s a kettévágot falu polgármesterei is most láttak előszőr.

A dokumentumfilm részlete megtekinthető a CHACR web lapján, érdemes megnézni >> >

"Egyik lány ment férjhez, szülei laktak a másik oldalon, lányukat menyasszonyi ruhában csak a határon keresztül láthatták "

"Akad olyan nagyszelmenci őslakos, aki kizárólag magyarul beszél, élete során ki sem tette lábát szülőfalujából, mégis négy állam polgára volt. Magyar, ukrán, csehszlovák és szlovák..."

A média és a közönség kérdéseivel folytatódott a találkozó:


Krasznói András

Szilágyi Gabi

Hegyi Hédi

Rajczi Antalné

Szilágyi Ákos, Nagy Sándor, Gazsó L. Ferenc, Zelei Miklós, Birinyi Miklós, Illár József, Barati Gábot és Tóth Lajos

Gazsó L. Ferenc szerkesztő-riporter, Birinyi Miklós rendező-producer és operatőr, Barati Gábor operatőr, a Szelmencről készülő Kettézárt falu c. alkotóinak képviseletében és az amerikai út megörökítésére érkeztek az Egyesült Államokba.

Nagy Sándor, Szilágyi Ákos, Illár József, Zelei Miklós és Tóth Lajos