2004. március 25. - New York-i Magyar Ház, Manhattan, NYC
 

Tamás Sarolta kiállítása

Fotók: Győrffy Gabriella

Tamás Sarolta 86 éves kora után bekövetkezett, négy gyermeket felnevelő, ki tudja hányadik reneszánsza két generációnak szolgál tanulságul. Soha nem késő valami újat tanulni, alkotni, s hogy szeretettel, törődéssel tartalmassá, örömtelivé varázsolható idős szeretteink élete.

E kettős küldetéssel jött létre ez a kiállítás is, melynek képeiből és légköréből sugárzott egy időskorban kibontakozó tehetség szépség és természet iránti rajongása, s a hála azok iránt akik ezt elősegítették.

Röviden az előzményekről. A magyar származású Sarolta Erdélybe, Marosvásárhelyre ment férjhez, s hatvan évet élt abban a házban, melyet magára maradását követően itt élő gyermekei, unokái bíztatására elhagyott, hogy itt az USA-ban, családi körben folytassa életét. Nem sokkal a szeptember 11-i tragédia után érkezett, s nemcsak a New York-ot akkor eluraló komor, szürreális hangulat, de az önmagára találás hiánya is a depresszió szélére sodorta.

Azóta ennek a talajtalanságnak nyoma veszett, s egy boldog, kiegyensúlyozott, alkotó ember életét éli. Mindezt pedig elsősorban Anna lányának és sok jóbarátnak köszöni, akik nélkül... Ezt a gondolatot nem érdemes folytatni, de érdemes tanulni belőle.

Tamás Anna kurátor, képzőművész elsősorban nagyméretű faliszőnyegeiről ismert. Amerikába érkezése óta divattervezőként dolgozik, nagy cégeknek, mint Ralph Lauren, Bill Blass, Adrienne Vittadini. Ő volt aki terápiaként rávette édesanyját a festésre, soha nem is álmodva ekkora sikerről.

 

Mautner Gabriella a kiállítás lelkes szervezője, mozgató ereje és Bázsa Enikő, akinek kék szemei ihlették a Nefelejcs képet.

Hámosék, Margit, Ottó, Zsuzsi és László lelkes támogatásának is köszönhetően jött létre ez a tárlat.

"Ha otthon maradok soha nem fogok hozzá a festéshez. S most boldog vagyok. Mint egy gyermekemet úgy szeretek minden képet. Tudom mikor ki hozta a modellt, honnan ered. A természetben rejlő színek inspiráltak festésre. Egy virágsziromban hányféle szín van. Milyen különleges, csodálatos a természet. "

Ebben a mai, fiatalokra orientálódó
világunkban öröm volt felfedezni az örökifjúságot

"Én mostmár nem tudok megállni, amíg csak látok és amíg erőm lesz, mert már 88 éves vagyok, addig fogok rajznoli, festeni. Szenvedélyemmé vált a rajz, egy óra nem telik el, hogy ne gondolnék rá, s naponta 5-6 órát egyfolytában rajzolok..."


Kapcsolódó oldalak:

Tamás Anna @ gimagine

New York-i Magyar Ház web oldala

New York-i Magyar Ház @ gimagine