November 5 - 25, 2009
Galapagos Art Space, 16 Main Street / DUMBO/ Brooklyn 11201

Solo installation show by Suzanne C. Nagy
Csikós-Nagy Zsuzsanna kiállítása

SZENNYEZÉS / JÓVÁTÉTEL - POLLUTION / REMEDIATION

http://www.suzannecnagy.com

Photos: Gabriella Gyorffy


Az ember soha nem látott mértékben szennyezi és rombolja környezetét, a tájat, amely nemcsak az életminőséget csökkenti, hanem az életmennyiséget is megrengeti. Esztétikai zavarokat okoz. Árt és bánt. A helyzet pedig csak romolhat a föld túlnépesedése folytán.

Szennyezés / Jóvátétel (Pollution / Remediation) a címe Csikós-Nagy Zsuzsanna november 5-én New Yorkban megnyitott installációs sorozatának. A művészet különleges, bár nem ismeretlen eszközeit hívja segítségül, hogy belekiáltson a pusztulási folyamatba: világméretű szennyezéshez vezet az iparosodás és a tájba helyezett ipari szerkezetek, épületek növekvő száma.

Az epoxigyantába ágyazott manipulált digitális fényképek konstrukcióit dobozokba építette be. Ezeket hátulról megvilágítva helyezte a falra egymás után. Első pillantásra fénylő és színes motívumok kavalkádját érzékeljük; azonban ha elmélyülünk, észrevesszük a visszatérő elemeket, mint például az olajkút. Továbbsétálva a "kapszulák" előtt, ahogy a művész nevezi a dobozokba merevített képeket, rádöbbenünk, hogy letisztulnak a gondolatok: a kiállítás végén már az újrahasznosítási folyamatot éljenző alkotások láthatók, különös figyelemmel a papír- és autógumi-hulladékra. Van remény, a szennyezési folyamat megállítható; természetesen az újrahasznosítás mint eszköz jelenik meg a művész kezében, egy a lehetséges megoldások közül.

Visszaemlékezik, hogy Magyarországon a hatvanas években távoli, csaknem megközelíthetetlen helyeken gyárakat telepítettek nem is feltétlenül a gazgaságosság okán; ezek ma kísértetként, "rozsdás testként" jelennek meg a tájban. Azonban Csikós-Nagy látomása nem korlátozódik Közép-Európára. Felkínált alkotásai univerzálisak; az univerzális termelés ígérete az univerzális szennyezés problémájává vált.

A téma a művész központi élménye már hosszú évek óta. Hamarosan megjelenő könyvében további kiállítási anyagok ismertetése is hozzáférhető lesz.

Az installációs sorozat november 25-ig tekinthető meg a brooklyni Galapagos Art Space-ben. További információ: www.suzannecnagy.com.

Niemetz ÁgnesRelated links - Kapcsolódó oldalak:

www.suzannecnagy.com

Exhibitions photoreports at gimagine