Exhibition open: September 17 - November 28, 2004
International Center of Photography
1133 Avenue of the Americas, NY, NY 10036

CORNELL CAPA

Magyarországon született fotográfus kiállítása:

JFK for President

Fotók: Vágréti Krisztina Szöveg: Muhi Mária


Ki ne hallott volna a híres Capa fivérekről? Két testvér Robert és Cornell Capa. Mindketten világhírű fotóművészek és természetesen mindketten magyarok, akik Párizsban, Londonban, New Yorkban és a világ számos más táján alkottak, dolgoztak. Ugyan mindketten fotóztak, mégis egymás ellentétei.

Robert elsősorban a háború rémségeit fényképezte haláltmegvető bátorsággal, Cornell pedig a békebeli életet, az örömöt és a fájdalmat, munkásságuk mégis összefügg egymással. Az 1930-as évektől az 1970-ig a XX. század öt évtizedének páratlan dokumentációját hozták létre.

Cornell Capa ugyan nem világvándor, csavargó, hanem teremtő-alapító, akinek nevéhez a New York-i International Center of Photography létrehozása és működtetése, a Magnum fotóügynökség vezetése, számtalan jó könyv, kiállítás kapcsolódik. Olyannyira eggyé vált a bátyja által választott névvel, hogy ma már kevesen tudják, Friedmann Kornélként hozta haza jó és rossz jegyeit az iskolából.

Cornell Capa áprilisban múlt 86 éves.

Kiállitásának aktualitása is van, mégpedig a választások. Ugyanis az 1960-as választási kampány során lehetősége volt olyan közel férközni John F Kennedy-hez, amennyire egy fotós közel férkőzhet egy leendő elnökhöz. A választásokat valamint Kennedy elnökségének első 100 napját öleli fel a páratlan képanyag, amely az elnök hivatalos pillanatain kívül bepillantást enged a kulisszák mögé, a mindennapi élet "elnöki" egyszerűségébe.

A kiállitás november 28-ig tekinthető meg:
International Center of Photograpy, 1114 Avenue of Americas at 43rd St.
Nyitva: keddtől vasárnapig, délelőtt 10-től délután 5-ig
www.icp.org

Muhi MáriaKapcsoldódó oldalak:

Press Release (pdf file)

www.icp.org

Peter Fetterman Gallery: Cornell Capa

Hit Counter