2004. december 9. - Magyar Kultúra Alapítvány Háza, Budapest

A nyugati és a tengerentúli magyarság közösségeinek
első kulturális hete Budapesten - 2004. december 7-13.

Rendező: A Nationality Broadcasting Network TV -
az American Hungarian TV Budapesti Képviselete

Főszervező: Kurunczi Margit Gitta,
Budapesten akkreditált tudósító, képviseletvezető

EROTIKUS ZÖLDSÉGEK

DEÁK FERENC
fotóművész különleges felvételei a Panoráma Világklub kiállításán

A családi bevásárlások során feleségem olykor igazán érdekes formájú zöldségeket hozott haza. Mindig nagy tisztelője voltam a világ leghíresebb modern szobrászának, a román származású Constantin Brancusinak, aki mindegyik munkájával az erotikát formázta meg és ezért különösen tetszettek a művei. Az első ilyen pikáns formájú zöldségről készült munkám, a sárgarépa-família indított el arra, hogy tudatosan keressem a hasonlóan különleges zöldségeket. Azokat minden művi beavatkozás nélkül lefotóztam, mindaddig, mindaddig amíg egy kiállításnyi anyag össze nem gyűlt belőlük.

Ezek a zöldségek az amerikai közönségnek is sok derűs percet és örömet szereztek, mert a humort fontosnak tartottam világéletemben. Ha a nézők elmosolyodnak  a képeim láttán, azzal már nyertem, mert elvontam a figyelmüket a mai nehéz világ problémáiról pár röpke percre.

Deák Ferenc

Alkotásait és életútját bővebben megismerhetik saját web lapján>>>


Csomafay Ferenc újságíró, volt kolléga beszédének egy részlete:

Ez alkalommal én arról az üzenetről beszélnék, amit Deák Ferenc mint fotóművész korának megfogalmazott. Nevezetesen ez az üzenet arról szól, hogy ügyeljünk a természetre, arra a világra, ami minket körülvesz, mert azért ezek a növények-zöldségek, amit ő rendkívül jó szemmel és felesége segítségével a piacon kiválogatott, olyan torzulásokat hordoznak magukban, amik feltétlen arra engednek következtetni, hogy ezek a csodálatosan kinéző zöldségek olyan szerekkel voltak kezelve, amelyek ezeket a torzulásokat is létrehozták.

Deák Ferenc azt csinálta ezekben a fényképekben, amit minden becsületes művésznek kötelessége, fölhívni olyan dolgokra a figyelmet amit az egyszerű mindennapi életű ember kevésbé lát meg…


Mi New York-iak jól ismerjük és szeretjük Deák Ferenc fotóit, többek között a gimagine lapjairól, hiszen szinte a kezdetektől részese ennek a NY és környéke magyar eseményeit bemutató virtuális magazinnak.

Szép és lelkes munkáját külön köszönöm és sok sikert kívánok további tevékenységéhez!

Győrffy Gabriella, a gimagine tulajdonosa


A Magyar Kultúra Alapítvány Háza, Budapest

Kurunczi Margit, a nyugati és a tengerentúli magyarság közösségeinek első kulturális hetének főszervezője köszönti a kiállítás vendégeit

Mendel György, aki sokáig élt New Yorkban, a régi jóbarát méltatta Deák Ferenc munkásságát

Deák Ferenc megköszönte a kiállítás szervezését, a méltató szavakat

 

Hegyesi Hudik Margit énekművész, Dr. Tanka László, az American Hungarian Panorama magazin kiadója, Deák Ferenc és Kurunczi Margit

Nyílt levél Deák Feryhez New York városába
átadandó helyben, Budapesten

Tárgy: Erotikus zöldségek kiállítás

Kedves Feri,

Ha nem ismernélek azt gondolnám rólad, hogy egy 17 éves szemtelen kamasz képeit nézzük itt a falakon. Ha nem ismernélek, azt gondolnám lám-lám milyen ráérősek vagytok ti ott New Yorkban, hogy mást sem tesztek mint hajnalban piaci vadászatokra indultok, erotikus kelkáposzta modellek és magát kellető sárgarépa manökenek után kutatva.

Ha nem ismernélek azt képzelném, hogy tiltott utakon jársz, tiltott zöldséges kertek és ligetek rejtekében, az időd javát paradicsomi nők és uborka fiak társaságában töltöd. Ha nem ismernélek meggyanúsíta-nálak, hogy te vagy a modern kor Casanovája, aki a szerelmi étvágy fokozására saláta költeményekkel vette le lábáról a genovai szüzeket.

Hát miféle szemmel nézed te az ehető világot? Hát számodra egy szakácskönyv afféle gasztrnonómiai izgató szer?? A duplán nőtt hónapos retek már... jaj ki sem merem mondani... csak kérdezem... dupla élvezet?

S mondd csak, mi jön ezután még? Jövőre mit eszünk s nézünk veled majd Deék Feri?

S bár köszöntünk ma téged és múltadat itt a kulturális fesztiválon, de holnaptól már más lesz számunkra minden ami zöldség és gyümölcs.

Holnaptól majd a te optikáddal vásárolok dinnyét és banánt, s szeméremsértéssel fogom megvádolni a sarki zöldségest, s meg-gyanúsítom a kedvenc éttermem konyhafőkökét ha túl kerek vagy hosszú, ha túl csipkés, ha túl illatos, ha piros, ha lila... Félek túl nagy hatást teszel miránk Feri! Kezd megnőni az étvágyam!

Félek. Holnaptól minden más lesz a Nagyvásárcsarnokban. A kecskeméti kajszibarack szerelmi kihívássá és vágykeltő ingerkedéssé lényegül és a nyírségi alma pornográf sztárrá avanzsál. A penyigei szilvára 16 éve alatt rá sem szabad majd nézni! Más idők jönnek!

A kubai narancsokból csak hosszas házassági kötelékben élők vásárolhatnak majd!

Játszik velünk a képzelet itt az erotika és az illedelmi törvények határán.

Játszik velünk az élet és az étel szeretete ha a képeidet nézzük. A földi szerelem néz ránk egy kacsintással, hogy a szépség, az ízek és a humor jegyben járnak.

Csak szem kell hozzá. Egy fiatal szem, egy szemtelen kiváncsiság, egy erdélyi kacifántos vicc, ami nem trágár, csak bővérű, mint az őszi szőlő.

Kedves Deák Feri...

Az ókori Róma ínyencei tálalták az ehető virágokat, szirmokat, aranyporral lefújva, hogy ragyogjon rajtuk soká a drága fény, hogy minél tovább gyönyörködjön bennük a szem és a lélek. Így vagyok én a te képeiddel, a fény szülte erotikával, a Deákferisen kamaszos képek örökkévalóságával.

Őrizd meg magadban ezt az ifjút, aki szabad, mint maga az ösztönösen erotikus művészet.

Barátsággal ölel pálytarsad Budapestről,

Kurunczi Margit