A kiállítás 2004. november 27-ig tart nyitva, hétfőtől-szombatig, 10:30 - 6-ig
Loveed Fine Arts at Gallery Pahk, 988 Madison Ave. @77th. St

NAGY SYLVIA

kerámikus alkotásai a Pahk Gallery csoportos kiállításán

Fotóriport: Győrffy Gabriella

Nagy Sylvia kerámikus Budapesten született és végezte el az Iparművészeti Egyetemet. I988-ban az Országos Kerámia Biennálén Különdíjat kapott, többször részesült a Fiatal Művészek Stúdiója, a Művészeti Alap és a Kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió ösztöndíjában.

Tanulmányait 1989-99-ig a New York-i Parsons School of Design - New School University-n folytatta, s egy év múlva önálló kiállításon mutatkozott be a New York-i a Lawrence Gallery-ben, majd visszhívták tanársegédnek és pár év után önálló szakot létesítve, 1990-ig az egyetem professzora volt.

A kerámia minden területén otthonosan mozog, edénytervezéstől az ipari technológiák széleskörű alkalmazásán át a köztéri szobrokig. Munkái megtalálhatók Szentendrén - "Ős Tojás" Csobogó, és Kecskeméten - Halloween Couple, magyar állami közgyűjteményekben, a  Nemzetközi Kerámia Studió Múzeumában, az American Ceramics gyűjteményében és számos  egyéni gyűjteményben, láthatók egyéni és csoportos kiállításokon: Ernst Múzeum, Vigadó Galéria, 50 év Kerámiaművészete, Iparművészeti Múzeum,  Nemzetközi Kerámia Biennale,  Faenza, Olaszország, "5 Kontinens Kerámia Művészete", Kalundborg, Denmark, "Extreme Objects" Prága, Cseh Köztársaság, New York-i Magyar Főkonzulátus, Washingtoni Magyar Nagykövetség, Craft Museum, Felissimo Design House.

2000-ben a Loveed Fine Arts Association nemzetközi kerámikusok társaságának lett tagja. Rendszeresen kiállítanak az International Exposition of Sculptural Object and Functional Arts, (SOFA) Seventh Regiment Armory, New York.

2002-ben kéthónapos ösztöndíjat kapott Japánba a World Design Centerbe. A Talk Co. LTD, Japan cég megrendelésére készített 10 darabos különleges edénykészletét a tokiói kiállítást követően Japánban gyártják és forgalmazzák, s jövőre várhatóan az USA-ba is eljut.

Önálló művészként dogozik kiállításokra, megrendelésekre. Szobrokat, kerámia edényeket, fürdőszoba készletek tervez. Prototípusainak kivitelezését ipari technológiára készíti amerikai, olasz, kínai, japán sorozatgyártáshoz. Megrendelői közé tartozik Donna Karen, Perry Ellis, Sakura, Cannon, Ambrosia Glass Factory, Ceramic Supply NJ., Talk Co. LTD, Japan. Kész munkái nagyobb üzletekben megtalálhatók, mint Bed Bath & Beyond, LS Collection.

Alkotó tevékenysége mellett helyettesítő tanárként dolgozik a 92Y szobrász szakán.

Különleges, progresszív, egyéni stílusát, organikus vagy geometrikus, egyszerű, világos formavilágát használati tárgyain úgyanúgy felfedezhetjük mint kerámia szobrain.  Ezeket az elemeket összeépítve szoborcsoportokat hoz létre, melyeken szürrealista absztrakt stílusban történeteket "beszél el" szimbólumaival a jelbeszéd nyelvén. Kedvenc művészei, Miro, Kandinszky, Dali szimbolikus világát érzi közelinek saját kifejezési formájához.


A Pahk Gallery kiállításán három szobra látható:

Meditation - Clouded Away - Bust


MEDITATION

A "Meditáció" fekete nyaka a World Trade Center árnyéka

A WTC vasszerkezetei, ahogy a két torony összefonódik egy
nagy fekete füstben, az emberek minden irányba menekülnek...

...akik szerencsésen megmenekültek "kiúsztak mint a halak"

Háború előtti nyomasztó hangulat telepedett az emberekre, a két oldalán füstölő, égő pipa felégeti az alatta elterülő természetet...

...de az élet megy tovább és az ember minden nap örül az életnek

CLOUDED AWAY

 A repülőeltérítések és támadások után készült

Sötét felhők, szomorú fekete szemeken keresztül úsznak el életek

Az órák, az összehangolt idő a  terrorista akció szervezettségét szimbolizálja. A mozgásra beálló lábon, a gyors visszavágásra beindított rakéták sorozatát szimbolizáló fokozatosan felerősödő ellentámadást, a nagyobbodó méretű füstölgő háromszögek borítják

A szobor oldalán szakállas, kajánul vicsorgó szörnyeteg. Összetartja és irányítja a két oldalon, mint földrészen az összehangolt időzített repülő támadásokat. Szakálla szétágazik mint az ujjak és minden feladatra van egy kiosztott kukac-ember, szerteágazva, ahány szál szakálla van, annyi fele.


BUST

Egy sikertelen házasság története

A kettős óra másképpen mozgott számunkra, s az óra egyszer lejár és az élet mindkettőnk számára a kijelölt úton megy tovább.

Az egyik oldalon a kreatív kéz megsokszorozva, de beleveszik a testbe. A másik oldalon a "párja", műszaki gondossággal kiszerkesztett önmaga árnyéka, tüskékkel körbevéve és behatárolva az árnyék körvonala is...

...a túloldalon egy cirkuszi pódium, ahol a finálé következik. A szereplők meghajolnak...

...de a függöny mögül előbukkan egy méregzsák, amit az ember cipel magával a hátán és még az utolsó üvöltést hallja harsogni, pedig már az előadásnak is vége.

"Szobraim tulajdonképpen olyanok mint a naplóm. Élet történeteket, gondolatokat érzéseket, megérzéseket ölt formába. Egy szobor elkészítése után olyan érzésem támad, mint amikor valaki jól kibeszéli magát.  Sokszor a szobraim belső önarcképek, dolgok amik körülöttem, velem történnek és ezek kihatása életünkre, környezetünkre. Szobraim mintha beszélnének hozzám, sosem tudom pontosan mit fessek, nekem csak az érzésem van meg és az ehhez a legmegfelelőbb szimbólumot csak úgy sugallja a felület. Az élet alapvetően absztrakt, minden mindennel összefügg, sokszor egyszerre szomorúak és vidámak vagyunk attól függően mit hogyan élünk meg. Többnyire kétoldalú portrékat készítek. Egyik oldal a történet kezdete a másik a következménye vagy konklúziója.

A fejből, szemből kiágazó drótok, mint antennák, a világ jelenségeire való érzékenységet szimbolizálják."

A szobrok leírás nélkül is izgalmasak.
A néha borús témák ellenére is vidámak.
Mindenkinek más élményt nyújtanak.
Megmozgatják fantáziánkat.


Kapcsolódó oldalak:

Kiállítások - gimagine fotóriportok