2004. május 22. - Grounds for Sculpture, Hamilton, NJ

A kiállítás megtekinthető: 2004. szeptember 26-ig

NŐI SZOBROK FÓKUSZBAN

Aich Clara fotóművész kiállítása

Részletek a 32 fotóból álló tárlatból eredeti felvételek alapján

A fotóművész életében mérföldkőnek számít minden egyes kiállítása, mert a közönségével találkozik. Nemrég alkalmam volt megfigyelni egy a magyar körökben is jól ismert művész, Aich Clara szembesülését a közönségével. Ez alkalommal a "Grounds for Sculpture" művészi non-profit szervezet rendezésében New Jersey Hamilton nevű városkájában állított ki - műalkotásokat műalkotásokról. Pontosabban: fotókat szobrokról.

"A Kerepesi Temető szobrai iránti érdeklődésem gyerekkoromig nyúlik vissza, amikor a szüleimet gyakran elkísértem a családi kriptánkhoz." Aich Clara visszaemlékezésében elmondta, hogy az édesanyja (akinek az emlékének szenteli ezt a kiállítást) hívta fel először a figyelmét e temetői szobrok szépségére. Jóval később, amikor már egyedül sétált a temetőben, újra felfedezte a kőbe zárt női alakokból áradó reménységet és bánatot. Megtalálta bennük, mint múzsákban, az alkotó értelmet. "A Kerepesi Temető szobrai azokat az örök múzsákat jelképezik, akik segítenek nekünk az ihlet és az életszenvedélyünk újramegtalálásában."

Aich Clara Budapesten született. Bécsben tanult fényképészetet, a híres "Graphic and Research Institute"-ban szerezte diplomáját, majd 1965-ben New Yorkba költözött. Hamarosan megtalálta önálló stílusát; a különlegeset kereste hétköznapi témákban. Miközben híres kozmetikai cégeknek (pl. Estee Lauder, Revlon, Elizabeth Arden) dolgozott, alkotó tevékenységét tökéletesítette. Nagyon sokat utazott, bejárta a világot Indiától Indonéziáig, Afrikától Dél-Amerikáig, rendületlenül kutatva művészi témák után.

Ezen a mostani önálló kiállításon 32 kép látható, többek között a Lotz Károly festő, Gombaszögi Ella színésznő, Pásztor János szobrász, Worner Jakab gyáros és Heim Pál gyermekgyógyász síremlékeiről készültek. Ezeknek a szobroknak a léte a Kerepesi Temető érdekes történetével függ össze.

Úgy 150 éve kezdett épülni a Kerepesi, amikor a pesti városhatáron belüli temetőket lezárták. Ismert művészek, írók és politikusok kedvelt temetkezési helyévé vált. 1873-tól, amikor Pest és Buda egyesült, a temető még nagyobb rangot vívott ki magának. A temető jellege híres építészek keze nyomán sajátossá vált. Jeles magyar szobrászok gyönyörű szobrokat alkottak, amelyek a temetői emlékművek többségét alkották már. A második világháborúban pótolhatatlan károk keletkeztek, sok szobor elpusztult. Majd a kommunista rezsim is veszélyeztette ezeket a különleges szobrokat, ugyanis 1956 májusában védett területté nyilvánította, ami azt jelentette, hogy csak a neves sírok maradhattak a helyükön. Attól kezdve csak a politikai, művészeti és tudományos élet nagyjait lehetett ott eltemetni. Döntés született arról, hogy semmiféle egyházi szertartást nem tarthattak. Ma már ismét ismét köztulajdonban van a sírkert.

Aich Clara rátette fényképeire a szobrok által kifejezett fájdalmakat, bánatokat, reményeket és szerelmeket... és elhozta nekünk.

A kiállítás Hamilton New Jersey-ben szeptember 26-ig tekinthető meg egy páratlan szépségű művészeti parkban.
További információ: www.groundsforsculpture.org

Niemetz Ágnes


Grounds for Sculpture Park

A Grounds for Sculpture Park fotókat készítette: Niemetz Ágnes


Kapcsolódó oldalak:

Grounds for Sculpture

Hit Counter