2011. május 17. - New York-i Magyar Főkonzulátus

BOSNYÁK VIKTÓRIA ÍRÓ, MŰFORDÍTÓ IRODALMI ESTJE GYEREKEKNEK

Az irodalmi estet megelőzően Hajdú-Némethné Magyar Ildikó
népi játékokat tanított a gyerekeknek

Mantyusok - Bátorság Tomi!

Tomi okos fiú, de hiába az, ha csak otthon tud beszélni - mindenhol máshol fél megszólalni. Még az iskolában is. Ami ugyebár nem túl szerencsés helyzet, hiszen így a családján kívül senki nem fogja tudni róla, hogy okos, ráadásul barátai sem lesznek, sokkal inkább csúfolni fogják.

A történet másik legfontosabb főszereplője, Dzseki egy okos, jólelkű manó, aki sosem beszélt. A többi manónak semmi problémája nem volt ezzel, hiszen mindannyian szerették, és értették is, hiszen Dzseki mindent elmutogatott, amit mondani szeretett volna. Számukra nem volt ebben semmi különleges.

Egészen addig fogalmuk sem volt róla, hogy a „nem-beszéd” probléma lehet, amíg a tanító néni nem beszélt erről. Ekkor viszont elhatározták, hogy segíteni fognak a kisfiúnak, ám fogalmuk sem volt róla, hogyan fogjanak hozzá.

Aztán Dzseki megmutatatta a megoldást, ami viszont újabb problémákat vetett fel: hogy fogja kimondani az átváltoztató varázsigét valaki, aki nem mer megszólalni? És ha sikerül is kimondania a szükséges szavakat, hogy fog kutyaként kommunikálni? Mert hát e nélkül elég nehezen fog tudni segíteni Tominak…

Imádni való, ahogy Bosnyák Viktória ebből a látszólag triviális helyzetből létrehozza a mesét. Az igazat. A segítőt. Azt, aminek hatására szerintem nincs gyerek, aki ne akarna kutyát. Vagy manót. Vagy inkább mantyust. Olyat, mint Tomié…

Bosnyák Viktória író, műfordító Budapesten született. 1986-ban az Amerikai Egyesült Államokban, az iowai Graceland University-n tanult, majd elvégezte Budapesten az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem angol- és némettanári szakát. E két nyelvből megjelent 35 fordítása, főként ifjúsági regények. Első ifjúsági regénye, a nagysikerű Tündérboszorkány 2003-ban jelent meg. Az idei könyvhéten az olvasók már a tizedik könyvét vehetik majd kezükbe. Műveit számos magyarországi iskolában kötelező olvasmányként, illetve ajánlott irodalomként használják és szeretik. Első filmjét, az Amikor kivirágzott a fánk fánkot a Magyar Televízió 2011 nyarán mutatja be.

Az írónő férjével és két lányával Budapesten él.

Fotók: Tardos Zoltán


Kapcsolódó oldalak:

Több fotó az irodalmi estről Tardos Zoltántól

New York-i Magyar Főkonzulátus

New York-i Magyar Főkonzulátus - gimagine fotóriportok