2008. december 2. - New York-i Magyar Főkonzulátus

HANGULATOS, ZENÉS FOGADÁS A MIKULÁS
ÉS A KÖZELGŐ ÜNNEPEK JEGYÉBEN

A Magyar Turizmus Zrt. New York-i Képviseletének szervezésében,
a New York-i Magyar Főkonzulátus közreműködésével

ZENE: VIVA PATSHIVA

Fotók: Győrffy Gabriella és Rab Tamás

Polgár Viktor nagyköve, New York-i főkonzul köszöntötte a vendégeket,
Gömöri Péter a Magyar Turizmus Zrt. New York-i Képviseletének vezetője
a magyarországi turizmus jöző évi terveiről beszélt


Éljen az élet és a jó zene!

A szenvedélyesen lüktető ritmusok csaknem szétlökték a szigorúan szögletes vonalakat a New York-i Főkonzulátus dísztermében. Vagy egy tucat fiatal mindenféle érdekes ruhában és hangszerekkel felszerelve csoda érdekes dolgot művelt: cigányzenei elemeket angol nyelvű pajzán-pórias szöveggel ötvöztek, és szenzációsan érezték magukat, mint egy magyar faluvégi cigánypartin. Persze, hogy ez rögtön magával ragadta a közönséget! Kalán Andrea cigánytáncot járt, Chemda hangjára a pusztakoktélos poharak megremegtek, Kalán György akusztikus gitáron és brácsán játszott; de volt dob, zongora, tangóharmónika és persze hegedű, az alumínium vizeskannáról nem is beszélve... Kalán György, a Viva Patshiva együttes egyik alapító tagja elmondta, hogy a folk-rock zenestílust képviselik, bár ennek meghatározása nem volt könnyű, hiszen ahányan vannak, annyi félék.

Mit is ért ezen?

- Az együttes tagjai mind különböző háttérrel rendelkeznek, és különböző származásúak. Ez természetesen a zenei érdeklődésben is megmutatkozik, így van a játékunkban romafolk, magyar népzenei, klezmer, blues, balkáni és sok más íz. Mindenki azt játszik az együttesünkben, amit érez, és ami a szívéből jön. Ezzel a sokféleséggel fejezünk ki életérzéseket: szerelem, szenvedély, vidámság, házastársi perpatvar. A közönségünk New York-szerte kedveli ezt a sokszínűséget, mert mindenki megtalálja benne azt, amit szeret zeneileg.

A Viva Patshiva együttest a Magyar Turizmus Zrt. New York-i Képviseletének vezetője, Gömöri Péter hívta meg a decemberi ünnepek vidámságának jegyében. A bevezetőjében Gömöri a magyar turizmus fejlődéséről beszélt. 2009 nagyon jó év lesz, mondta, több új szálloda is nyílik Budapesten és vidéken. Hangsúlyozta a 2009-ben egész éven végighúzódó kulturális évad jelentőségét az Egyesült Államok és Magyarország között, annak gazdasági, kulturális és turisztikai hatását. A jó magyar vendégszeretet igazolására megjött a Mikulás is ezen a kora decemberi estén a rendezvénynek helyet adó főkonzulátusra - ajándékkönyveket, Balaton-szeletet és süteményt hozott nekünk. A magyarországi borok, ízletes falatok és a Viva Patshiva (jelentése: Éljen a parti!) kellemes keveréke igencsak megteremtette a hangulatot ahhoz, hogy békében és boldogan ünnepeljen mindenki decemberben.

Niemetz Ágnes


VIVA PATSHIVA

Raven Solano, Chemda - ének, Dorit Konig - ének és ütőhangszerek,
Anand Mukherjee - elektromos gitár, Tom Cirillo - dobok, ütőhangszerek,
Andrea Kalan - tánc, ének, speciálsi ütőhangszerek: kanalak, tejesköcsög,
Jesse Kotansky - hegedű, elektromos gitár,
David Jenness - basszus gitár, George Kalan - akusztikus gitár, brácsa

Viva Patshiva és a szervezők:
Gömöri Péter, Maria Rachidi and Elvira Vida,
a Magyar Turizmus Zrt. New York-i Képviseletének munkatársai


Kapcsolódó oldalak:

Hungarian National Tourist Office

New York-i Magyar Főkonzulátus - gimagine fotóriportok