2006. december 11. - A Magyar Köztársaság New York-i Főkonzulátusa

A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje
kitüntetések átadása

KATI MARTON és VINCENT MICHAEL KORDA

részére

Fotók: Győrffy Gabriella   Szöveg: Papp László

MÁRTON KATI ÉS MICHAEL KORDA KITÜNTETÉSE

Ritka alkalom, hogy egy magyar rendezvényen Amerikában annyi kimagasló személyiség jöjjön össze, mint 2006. december 11-én a New York-i főkonzulátuson. Ez alkalommal adták át A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést két kiváló magyar származású személynek.

Márton Kati és Michael Vincent Korda nemcsak irodalmi és társadalmi tevékenységével szolgált rá az elismerésre, hanem a magyarság népszerüsítése és ismertetése érdekében kifejtett munkájával is. Az eseményen olyan kiválóságok, mint például Barbara Walters, Henry Kissinger, számos diplomata és a környékbeli magyarok színe-javának részvétele igazolta, hogy egy valóban jelentős esemény tanúi lehettünk.

Márton Kati mozgalmas és változatos életútja Budapestről indult, amikor kislánykorában szüleivel együtt a forradalom után menekülniük kellett. Ő jelenleg a Nemzetközi Női Egészségügyi Koalíció elnöke, és immár hat könyv nagysikerű szerzője. Ezek között az első Wallenberg életéről, a most megjelent A NAGY MENEKÜLÉS (The Great Escape) pedig arról a kilenc magyarról szól, akik a hitleri, náci fenyegetés elől menekültek világgá és tevékenységükkel nagyban hozzájárultak a világ megváltozásához, fejlődéséhez.

Kati 2001 után az Egyesült Nemzetek külön megbizottja volt, számos alapítvány és a Közép-Európai Egyetem igazgatósági tagja, valamint a Council of Foreign Relation, a Nemzetközi PEN, az Author’s Guild tagja is. Horváth Gábor nagykövet, főkonzul bemutatójában kiemelte, hogy Márton Kati munkássága mindannyiunk büszkesége. A kitüntetést Kati egész családja nevében köszönte meg. Nagyszüleit, akiket a nyilas időkben elhurcoltak, nem ismerhette. Szüleinek, akik mindketten tudósítók voltak, (édesapja az Associated Press, anyja a United Press számára) a forradalom után két lányukkal együtt menekülniük kellett. Márton Endre adta le az utolsó jelentést a szovjet támadásról és írta az első könyvek egyikét a forradalom eseményeiről. (Tiltott Egek - FORBIDDEN SKY) Márton Kati könnyekig meghatva emlékezett meg az akkori időkről, szüleiről.

Michael Korda, szintén menekült szülők gyermekeként, Londonban született 1933-ban. Oxfordi diákként érte a forradalom híre és úgy érezte, ott a helye ahova származása és családja kapcsolja. Négy angol társával együtt beült kis Volkswagen autójába és azt orvosságokkal, kötszerekkel megrakva érkezett meg Budapestre. Erről a fiatalkori kalandról szól most megjelent könyve: az Út a forradalomba - JOURNEY TO A REVOLUTION. Nyugalomba vonulásáig a Simon and Schuster könyvkiadó főszerkesztője volt, és maga is vagy egy tucat könyv szerzője.

Papp László

Dr. Horváth Gábor nagykövet, New York-i főkonzul köszöntötte a megjelenteket
és méltatta Kati Márton és Michael Vincent Korda munkásságát

Kati Marton családja nevében köszönte meg a kitüntetést

Michael Vincent Korda az 50 évvel ezelőtti budapesti
emlékeit idézte fel köszönő beszédében

Henry Kissinger és Barbara Walters a vendégek között

Dr. Horváth Gábor, Kati Marton és Michael Vincent Korda

Henry Kissinger, Michael Vincent Korda és felesége

Michael Korda feleségével és fiával

Kati Marton és férje, Richard Holbrooke diplomata

Pásztory Anikó és Kati Marton

Dr. Horváth Gábor főkonzul Henry Kissinger...

... és Barbara Walters társaságában

Peter Tufo, az Egyesült Államok budapesti nagykövete (1997-2001)

Bródi Gábor, hazánk rendkívüli és meghatalmazott ENSZ nagykövete,
Nonn Tamás és Zsuzsa képzőművészek

Földvári Gábor főkonzul-helyettes, Dr. Somogyi Ferenc külügyminiszter (2004-2006)
és Kolman Károly, a főkonzulátus munkatársa

Dr. Nemes Gyula, Krencsey Marianne, a NY-i Fészek Klub vezetői
és Deák Ferenc fotóművész

Dr. Horváth Gábor, Michael Szarvasy, Hungarian Art Foundation,
Pásztory Anikó és Balázs, ügyvéd