2004. június 24. - A Magyar Köztársaság New York-i Főkonzulátusa
 
MEDGYESSY PÉTER

a Magyar Köztársaság miniszterelnöke
állami kitüntetéseket adott át Elie Wiesel írónak és
Henry Kissingernek, az USA korábbi külügyminiszterének

Fotók: Frank Deak  Szöveg: Barát Tamás tudósítása alapján

A miniszterelnöki látogatás zárónapján, a New York-i Főkonzulátuson került sor Elie Wiesel és Henry Kissinger magas magyar állami kitüntetésére. A kitüntetések átadásánál jelen volt Kovács László külügyminiszter, Draskovics Tibor pénzügyminiszter, Csepeli György az IHM államtitkára, Simonyi András nagykövet és Dr. Horváth Gábor főkonzul, valamint a magyar állami delegáció és az Amerikában működő magyar diplomáciai testületek több tagja, illetve George H. Walker Az Egyesült Államok Budapestre akkreditált nagykövete.

Az 1928-ban született Elie Wiesel, a Nobel-békedíj 1986. évi kitüntetettje volt. Túlélte a Holocaustot, a buchenwaldi haláltábort. Az akkor tizenöt éves fiú családjának tagjai, édesanyja és húga gázkamrába került, az édesapja pedig mellette pusztult el. Elie Wiesel az irodalom segítségével nemcsak emléket állít a vészkorszaknak, hanem szemtanúként életben tartja a világ lelkiismeretét. Közvetlenül a háború után sokáig Párizsban élt. 1961-ben az Egyesült Államokban telepedett le, s megkapta az amerikai állampolgárságot. Elie Wiesel 35 könyvet írt. A legfontosabb könyvei közül is kiemelkedik az első, "Az éjszaka". Ezzel a regényével Elie Wieselnek egyértelműen az volt a célja, hogy bemutassa a zsidó nép szenvedéseit.

A nap másik kitüntetett személyisége, ahogyan Medgyessy Péter fogalmazott, 'Kissinger professzor úr', születési helyétől, a németországi Fuerth-tol függetlenül, tudatosan amerikainak vallja magát. Henry Alfred Kissinger, az Egyesült Államok 56. külügyminisztere, 1923 -ban született, fő tevékenységére nézve történész, egyetemi tanár. Medgyessy Péter a kitüntetés indoklásakor elmondotta, hogy számára Henry Kissinger élő történelem. Kitüntetését elméleti és gyakorlati tevékenysége egyaránt indokolta.

"Ön a történelem része, aki nagyon sokat tett azért, hogy a világ békésebb legyen. Sokat tett a hidegháború ellen. Sokat tanultunk, tanulhattunk az Ön példájából. A világ minden pontján a leendő diplomaták Henry Kissinger professzor úr könyveiből tanulnak. Politikusként, először, mint nemzetbiztonsági tanácsadó majd azt követően külügyminiszterként világtörténelmet meghatározó döntéseket hozott. Az európaiból lett amerikai történész és politikus személyes élete példamutató." - mondta Medgyessy Péter

Medgyessy Péter, Kovács László és Draskovics Tibor a kitüntetések átadását követően találkozott a New York-i fiatal magyar értelmiségieket tömörítő Manhattan Hungarian Network, valamint a sajtó képviselőivel.

Medgyessy Péter a kínai példa követését tanácsolta a fiataloknak, mely szerint a feltörekvő kínai fiatal nemzedék külföldön, ha lehet az USA-ban tanul, majd tanulmányai befejeztével otthon, szülőföldjén kamatoztatja megszerzett tudását. Medgyessy Péter, a fiatalokkal történt találkozó zárszavában elmondta: "Azt hozzák haza Magyarországra, amit én is itt Amerikában megtanultam, hogy az itt élő embereknek nagy az önbizalmuk, hisznek magukban és büszkék arra, hogy amerikaiak. Magyarország egyben hasonlít Amerikára, mi is befogadó ország vagyunk. Abban kérem a segítségüket, hogy legyünk továbbra is befogadók, de higgyünk jobban magunkban, s legyünk büszkébbek magunkra!"

Draskovics Tibor pénzügyminiszter

Medgyessy Péter miniszterelnök


Kapcsolódó oldalak:

A Magyar Köztársaság Kormánya

New York-i Főkonzulátus

Manahattan Hungarian Network

New York-i Főkonzulátus - gimagine fotóriportok

Hit Counter