A VILÁG KÖZEPE
ROCKEFELLER CENTER - KARÁCSONY

Frank Deak  képriportja

A mai idõkben, legalábbis figyelem szempontjából a világ közepe vagyunk mint Amerika legszebb városa és mint tudjuk az amerikaiak legtöbbje évekig gyûjt, hogy egyszer eljöjjön és megnézze New York-ot. 

A nyáron a Yonkers-i magyarok között beszélgetve hallottam egy magyar honfitársunktól, hogy már 14 éve itt  dolgozik 30 km-re a várostól de még nem volt ideje, hogy megnézze. Persze nem tudtam összeszedni magam egy jó darabig a csodálkozástól, ezért mikor a legszebben van kivilágítva, karácsony táján mentem le fotózni a központot. 

A központ minden évben az amerikai érdeklõdés középpontja mikor meggyújtják a nagy karácsonyfa égõit, 2001-ben 68-adszor.

Rockefeller Center web site-ok:
www.nyctourist.com/rock_center1.htm
www.rockefellercenter.com/
rockefeller-center.visit-new-york-city.com/

New York-nak Manhattan, annak pedig a Rockefeller Center a központja. Minden irányból bármivel megközelíthetõ és azt hiszem, hogy a világ egyik csodája. 

 

Óriás épület - a 49-tõl az 52. utcáig, az 5. Ave-tól a 7. Ave-ig terjed. Nevét a gazdag Rockefellerrõl kapta, aki 1928-ban akart több mindent  itt építeni.1934-ben készült el a közepe és utána jött a többi épület.  

 

70 emeletével még ma is impozáns. Óriás vállalatok kaptak munkahelyet benne. 

A téli idõszakban jégpálya és az alagsorban lévõ sok vendéglõ vonzza a látogatókat. A jégpálya szélén a nemzetek zászlói - kérlek kedves olvasó ha arra jársz keresd meg a magyar zászlót. Szintén nem elhanygolható a környék sok mûalkotása, melyek inkább art deco jellegûek.

Az NBC tv stúdió még most is mûködik. A 49. és 50. utcai bejárat az 5. Ave-ról a város legjobban használt turista útja. 

Frank Deak