EGY ESTE AZ OPERÁBAN

Niemetz Ágnes írása

Fotók: Marty Sohl és Caroline Digonis / Metropolitan Opera

"Az évad repertoárjának változatossága és gazdagsága rendkívüli, a társulat izgalma és várakozása szinte kitapintható" - mondta James Levine, a New York-i Metropolitan Opera zeneigazgatója. Az 2007-2008-as évadban hét új produkciót mutatnak be, ezzel 40 éves rekordot döntenek meg a MET-ben. Új bemutató többek között Donizetti: Lammermoori Lucia, Verdi: Macbeth és Benjamin Britten: Peter Grimes operái. Szervezési sikerük titka, hogy nemcsak a lojális, már meglevő és támogató közönségre fordítanak figyelmet, hanem fiatalabb korosztályokhoz és szélesebb rétegekhez is szólni kívánnak.

A sevillai borbély kedves, furfangos figura, a borotváláson kívül kerítőmunkával is foglalkozik egy kis pénzkiegészítés végett. Ki ne ismerné ezt a vidám fickót! Már csaknem kétszáz éve él, semmit nem öregszik. A librettót Sterbini írta, az operát, mint ismeretes, Rossini. A premierje 1816-ban volt Rómában Rossini vezényletével. Az amerikai premierre három évvel később került sor, a New York-i Park Theatre-ben angolul, majd, 1925-ben, ugyanebben a színházban volt először olasz nyelven éneklő "borbély" New Yorkban. A művet 564-szer mutatták be 70 évad során a MET-ben.

A sevillai borbély az operatörténelem egyik legismertebb és legnépszerűbb darabja, játékos mese, tele helyzetkomikummal, könnyed szerelmi játszmákkal, tiltott kis levelecskék kalandos útjával, epekedő férfival és dekoltált hölggyel... A január 12-től február 29-ig látható opera Rosináját Lettország mezzoszoprán énekese Elina Garanca adja elő és játssza, aki ismert a bécsi Állami Opera és a Frankfurti Opera színpadán. Figaró a bariton Franco Vassalo és José Manuel Zapata tenor Almaviva gróf szerepében látható és hallható.

Mielőtt láttam volna az operát, hallottam remek és újszerű színpadtervezéséről. Egyedi benne az, hogy a színpadról kinyúló folyosósétány található, lehetőséget biztosítva az operaénekeseknek olykor a közönséggel való összekacsintásra. Élő állatok is "szerepelnek" a színpadon, a vándor borbélyüzletet egy csacsi húzza, a póruljárt öreg kérő, dr. Bartolo (Samuel Ramey alakításában) pedig egy ölebbel bukkan fel olykor.

A Metropolitan Opera 76 éve közvetíti operáit a rádióban az egész világ számára. Erre építve, mostmár a legmodernebb médiaeszközöket alkalmazza, és millió operarajongó számára érhető el az opera színes világa a legkiválóbb minőségben.

www.MetOpera.org