THE SOLOMON R. GUGGENHEIM MUSEUM
Frank Deak
  képriportja

Solomon R. Guggenheimnak már tekintélyes mûkollekciója volt, mikor mûvészeti tanácsadója Hilla Rebay felkereste a híres építészt, Frank Lloyd Wright-ot egy különleges múzeum tervezésére. Az eredmény Wright utolsó remekmûve, sokak által a legszebbnek tartott modern múzeum, egy hét emletes, fehér spirális épület lett. 

Üveg kupoláján természetes fény sugárzik be, fokozva különleges hatását.

1959-ben adták át a New York-i közönségnek.

Tanácsos lifttel felmenni, majd a csiga alakú folyosón lesétálva, benyúló bemutatótermeibe is betérve megcsodálhatjuk Guggenheim eredeti gyûjteményét és a késõbbiekben ide került alkotásokat. 

Az egyre bõvülõ gyûjtemény kiállítására újabb Guggenheim múzeumok nyíltak Velencében, Las Vegasban, Berlinben, Bilbaoban, valamint a Soho-ban:  http://www.guggenheim.org/

Frank Deak

1071 Fifth Avenue és 88/89th Street
(212)423-3500
Nyitva: vasárnaptól - szerdáig 9-6,
péntektõl-szombatig 9-8, csütörtökön zárva
http://www.guggenheim.org/

Az állandó kiállítások Picasso, Pissarro, Kandinsky, Giacometti, Van Gogh, Gaugain, Toulouse Lautrec, Chagall, Mondrian, Modigliani, Miro, Dali, Moore, honfitársaink közül Moholy-Nagy és Hantai Simon és még több mint száz mûvész remekeit tárják a látogatók elé.

A múzeum idõszaki kiállításai sok újdonsággal vonzzák nemcsak a New York-iakat, de a világ minden tájáról érkezõ érdeklõdõket, akik a múzeumra jellemzõ modern alkotások mellett meghökkentõ mûvekkel is bõvíthetik látásmódjukat.