ELLIS ISLAND
Niemetz Ágnes képriportja

Politikai üldöztetés miatt, vallási okokból,
a munkanélküliség kilátástalan helyzetéből fakadóan, családi kötelékek miatt vagy kalandvágyból – özönlött az embertömeg Amerika keleti partjai felé; hajó hajót ért.
1892-től kezdődően a modern történelem legnagyobb vándorlásának színhelye az Ellis Island, ahová 12 millió, főleg európai ember érkezett, hogy amerikaiak lehessenek. A mai lakosságnak több mint harmada, 100 millió ember mondja, hogy valamelyik elődje a kis szigeten lépett először Amerika földjére.

A Manhattan déli csücske és New Jersey között található Ellis Island ma múzeum. 1892. január 1-től emigrációs állomásként működött, naponta 5000, hajókról fáradtan érkező, félelemmel, bizonytalansággal teli embert vizsgáltak itt meg. Az orvosoknak egy-egy emberre hat másodpercük jutott. Ránézésből állapították meg a diagnózist: amint a tömeg egy lépcsőn haladt felfelé, krétajeleket tettek a ruhájukra. A „B” hátproblémát jelentett, valószínűsített tuberkulózist; a „H” szívbetegséget; az „X” szellemi fogyatékosságot; a „Pg” terhességet, és így tovább... Őket orvosi ellenőrzésre irányították.

 A nyilvántartó helyiségben adatokat vettek fel; a 29 kérdés között szerepeltek az alapvető személyi adatok, megkérdezték, mennyi pénzük van, mi a foglalkozásuk, várja-e őket valaki. A beérkezők harmada maradt New Yorkban, a többiek másfelé indultak. Nagyon kevés, csak 1-2 százaléknak nem adtak engedélyt a belépésre.

1897-ben az épület leégett, és 1900-ban nyitották meg újra. 1901 és 1910 között további 8,8 millió idegen érkezett Amerikába, közülük hat millió az Ellis Island-on keresztül. Az első világháború után fékezték a bevándorlást. Az 1920-as években a szövetségi kormány kvótákat vezetett be nemzetiségi alapon. 1924-ben az emigrációs engedélykiadásokat az amerikai konzulátusok végezték, a szigetre a deportálásra várókat irányították. Az Ellis Island-i bevándorlási állomáshely 1954-ben szűnt meg végleg. A nemzeti alapon való kvótát 1965-ben törölték el, és a sziget a „Statue of Liberty National Monument” részévé vált.

 

Ellis Island-ról
remek k
il
átás nyílik a
Statue of Liberty-re...

...és Manhattan déli csücskére, ahonnan a kiránduló hajók indulnak Ellis Island-ra

1990-ben adták át a múzeumot, ahová érdemes ellátogatni azoknak is, akiknek családtagjaik valamikor nem ide érkeztek. Bár, sosem lehet tudni! A www.ellisisland.org honlapról kinyitható a családfa-nyomozás, ami meglepetéseket tartalmazhat bárki számára. Csak a nevet kell beütögetni, és előjöhetnek ismerős adatok, továbbá a hajók eredeti utaslistái is megtekinthetők. Érdemes kinyitni a a www.ellisisland.com oldalt is, ha valakinek nem lenne kedve egy rövidke hajókirándulásra, hogy a Szabadságszobrot és Manattan déli részét megcsodálhassa Ellis Island-ról.

Niemetz Ágnes

       

Hit Counter