Niemetz Ágnes:

Az üveg fellegvára - Corning Museum of Glass

www.CMOG.org

Fotók: a múzeum ajándékai és Niemetz Ágnes felvétele

Dominick Labino híres alkotása

Corning New York városától nyugatra helyezkedik el a Finger Lakes mesés környezetében. Az ujjakra emlékeztető keskeny és hosszú tavak körül sok a látnivaló. Turistaútvonalak hálózzák be New York államnak ezt a természeti csodákban dúskáló részét. Az sem elhanyagolható, hogy a Seneca-tó körül több mint nyolcvan borászat működik, többnyire családi vállakozásban.

A környék kiemelkedő jelentőségű látnivalója az üveg.

Itt található a világhírű Corning Museum of Glass. Az oktatási, kutató és művészet-tudományi intézet leírhatatlanul különleges a maga nemében. A Corning Incorporated, ez az üveggyártó óriás 1950-ben alapította a múzeumot és csaknem 100 éve az ő tulajdonában van a "legtisztább üvegként" ismert Steuben Glass is. A múzeumot (a szakkönyvtárát és egy egész szintet elfoglaltó ajándékboltot) évente 400 ezren látogatják.

Végy homokot, kalcinált szódát és meszet! Keverd őket össze, főzd meg és hűtsd le!

Ez a négyezer éves recept végigkíséri az emberiség történelmét. A hiedelmek szerint főníciai tengerészek fedezték fel az üveget egy homokos tengerparton: a főzőedényük alá nem leltek egy jobb fajta kődarabra, így a hajó-szállítmányukból kristályszóda-rakást vettek ki (ezt az alkáliát a halottak balzsamozására használták) – és arra helyezték az edényüket. Amikor aztán a krisztályszóda a homokkal összekeveredett a tűzben, furcsa folyadék folyt elő...

A történet érdekesnek hangzik, de az újabb kutatások nem tartják igaznak. Úgy gondolják, hogy csaknem ötezer évvel ezelőtt Mezopotámiában, a mai Irak és Szíria területén leltek az üveg titkára.

Állatfigura üvegben

Egyiptomi uralkodó, 3500 éves

A múzeum egyik legféltettebb kincse egy fáraóról készült kis szobrocska Krisztus előtt a 15. századból; művészet a legemelkedettebb fajtából. Valószínűleg viaszból készítette az alkotója, majd agyaggal körbefogta és megmelegítette. A viasz kifolyt, aminek a helyébe olvasztott üveget öntött.

A múzeumban tudományos igényességgel mutatják be az üveg és az üvegkészítés történetét annak teljességében, amin tulajdon-képpen végigkövethető az emberiség története. A gyűjtemény negyvenezer darabból áll.

Ha valaki elfáradna a hatalmas épületkomplexum finom tárgyai közötti sétán, lehetősége van a műhelyben saját üvegtárgyat készíteni, de minitanfolyamot is végezhet a gyakorlati tudnivalókról és az üvegfújásról, vagy különleges és hétköznapi használati tárgyakat vásárolhat az ajándékboltban.

Az üveg a fény megszelídítése, mondják az üvegművészek, és erről Corningban bárki meggyőződhet.

Velencei kancsó Fotó: P.J. Gates

Az olasz hatás

A múzeum épülete Fotó: Timothy Hursley

Üveggyártósor 1903-ból Fotó: Scott Francis

Üvegfújás

Üvegkészítési bemutató

Lombhullás Corningban

Hit Counter