The New York Botanical Garden

ORCHIDEA SHOW

Február 27 - március 28, 2004

Niemetz Ágnes képriportja

A New York-i botanikus kert nemcsak a világ egyik legnagyobb növény-gyűjteményének a birtokosa, hanem vezető oktatási és növénykutató központ is. A növényeknek olyan múzeuma, amelyben a lenyűgöző üvegház csodákat rejteget, 48 kertje és erdeje pedig az élő hortikultúra maga.

A Bronxban található óriási botanikus kertet 1891-ben alapították.

A Columbia egyetem két botanikusa, Nathaniel Lord Britton és a felesége, határozta el, hogy a köz javát szolgáló színvonalas botanikus kertre van szükség. Jeles befektetők és fejlesztők, mint Andrew Carnagie, Cornelius Vanderbilt és J. Piermont Morgan elkötelezték magukat a nemes ötlet mellett; az építkezések és a fejlesztések a mai napig tartanak.

És hogy ez mennyire igaz, ugorjunk is vissza a jelenbe:

2004. február 27-én nyílik az ORCHIDEA SHOW.
Az üvegház egyik szárnya mese: a párás növény-lehelte melegben megannyi színes orchidea virágzik, amelyek főleg az esőerdőkből származnak. Papucs és ajak formájúak, sárgák, lilák, csíkosak, kicsik, nagyok... Némelyik kirívó, némelyik szerényen bújik meg a pálmafák és indás növények tövében. Jó ott lenni – messze mindentől. (Pedig csak 20 perc vonattal Manhattanből,Grand Central Station-ről.)

Szerencsére már nemcsak nézegetni lehet a virág-birodalom szépségeit, hanem haza is lehet őket vinni. A most nyíló ajándékboltban (Visitor Center Pavilons) cserepes növények – persze orchideák is – kaphatók.  A könyvesboltban kedvére válogathatnak az érdeklődők a növényvilág gazdag könyvkiadványai között is. A botanikus kert vezetősége, magán és vállalati támogatói nagyon büszkék az új létesítményre, ami a környezetbe simuló stílusával építészetileg is jeles.

Akár szobanövény-szerető, akár tudományos kutató is az érdeklődő, itt megtalálja a kedvérevalót.

Van házikertészeti központ, rózsakert, organagyűjtemény, fenyőerdő és csresznyefák... 

A botanikus kert Mertz könyvtárában 775 ezer kiadott és kiadatlan írás, napló, levelezés és lenyomat  található, köztük a 12. századra visszavezethető kutatási adatok is.


Kapcsolódó oldalak:

The New York Botanical Garden

Niemetz Ágnes: hiteles fordítások

Hit Counter