Győrffy Gabriella fotói
click here

KAPUK A CENTRAL PARKBAN
2005. február 12 - 27.

Oldal Mária fotói
click here

Február 12-én napfelkeltekor különleges esemény örvendeztette meg New York lakosait, valamint azt a sok ezer turistát, akik erre az alkalomra érkeztek a városba. A neves bolgár művész, Christo és francia felesége, Jeanne-Claude ekkor "leplezte le" legújabb alkotását, a Central Park 23 mérföld ( 37 kilométer) hosszú sétáló útjait végig kísérő kapusorozatot. A 7500 öt méter magas vázra erősített aranyló színű lobogóval feldíszített "kapusor" alatt 16 napon át ezrek és százezrek sétálnak és élvezik a különleges ajándék feletti örömöt.

Jeanne-Claude és Szarvasy Mihály a kapuk alatt
Fotó: Lily Érdy

A nagyléptékű, szabadtéri "happening"-ek alkotója Párizsban a Pont Neuf hidat, Berlinben a Reichstag épületét "csomagolta be" ezüst színű lepelbe, Japánban egy mezőt és Kaliforniában 24 mérföldes területet takart be kék ernyőkkel. Miamiban a Biscayne Öböl szigeteit rózsaszínű takaróval fedte le.
New Yorkra már 27 évvel ezelőtt szemet vetett és nem tántorította el az sem, amikor a városi vezetők 1981-ben mereven elzárkóztak a park feldíszítésének engedélyezése elől. Pedig, amint ez most fényesen igazolódott, Olmsted, a park tervező mérnöke másfél évszázaddal ezelőtt a parkot a tömegek számára, mintegy az "emberek eszményei és képzelete" kifejezőjének szánta.

Most a ragyogó napsütésben hullámzó embertömeg, fényképezőgépekkel megrakodva, gyerekek és kutyák kíséretében "lábával szavazott" a művész eszményei és képzelete mellett. Mellesleg New York város számára a 21 millió dolláros ajándék a tömeges turista forgalom révén hatalmas hasznot eredményezett.

A Kapuk lobogói sajnos csak 16 napig díszítik a Central Park sétányait. Aki teheti még február 27-e előtt menjen el és élvezze a természet és művészet nagyszerű összhangjának ajándékát.

Papp László


Kapcsolódó oldalak:

Christo and Jeanne-Claude

Works of Art by Christo and Jeanne-Claude

The Gates, Project for Central Park, New York City

Christo and Jeanne-Claude: 1997 Interview

Christo and Jeanne-Claude: 1995 Interview

Redefining Landscapes

Győrffy Gabriella fotói

Oldal Mária fotói


Győrffy Gabriella fotói
click here

 

Oldal Mária fotói
click here

Hit Counter